Tłusty czwartek - święto łasuchów, ale i nie tylko
Wiecie, że pierwotnie w kuchni polskiej pączki nadziewane były słoniną i spożywano je tylko przy zapustach? Dopiero od około XIV wieku zaczęły się pojawiać pączki ze słodszym nadzieniem, co najprawdopodobniej spowodowane było wpływami arabskimi. Tak czy owak, tradycja jedzenia smażonych pączków przetrwała do dziś. Tłusty czwartek to niesamowicie przyjemne święto, ale pamiętaj, że współczesny pączek to mąka, cukier, masło, jaja, mleko, zazwyczaj z ciężkimi, słodkimi dodatkami, smażony na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju. Jest też przeważnie lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Wartość energetyczna w 100 g:
- 7,2 gram białka,
- 64,5 gram węglowodanów,
- 15,3 gram tłuszczu
- 200 – 300 kalorii
Spalenie jednego pączka to prawie godzina marszu średnim tempem.
Mamy więc dwie opcje:
jeść, lub nie jeść :)
Tu z pomocą w motywacji przychodzi Wirtualny Start, gdzie przy zadeklarowanej aktywności minimum 20 minut możemy otrzymać medal w kształcie pączka - więcej szczegółów.
Takie święto jest tylko raz do roku, pamiętajcie więc przede wszystkim o tym, aby nie jeść pączków na noc i aby pójść dzisiaj na kije, wtedy na pewno nic strasznego się nie stanie.
Promowane Imprezy
-
Wilkowo
11 maj
-
Obliwice
25 maj
-
Krępa Kaszubska
8 cze
-
Obliwice
31 sie