Tłusty czwartek - święto łasuchów, ale i nie tylko
Wiecie, że pierwotnie w kuchni polskiej pączki nadziewane były słoniną i spożywano je tylko przy zapustach? Dopiero od około XIV wieku zaczęły się pojawiać pączki ze słodszym nadzieniem, co najprawdopodobniej spowodowane było wpływami arabskimi. Tak czy owak, tradycja jedzenia smażonych pączków przetrwała do dziś. Tłusty czwartek to niesamowicie przyjemne święto, ale pamiętaj, że współczesny pączek to mąka, cukier, masło, jaja, mleko, zazwyczaj z ciężkimi, słodkimi dodatkami, smażony na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju. Jest też przeważnie lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Wartość energetyczna w 100 g:
- 7,2 gram białka,
- 64,5 gram węglowodanów,
- 15,3 gram tłuszczu
- 200 – 300 kalorii
Spalenie jednego pączka to prawie godzina marszu średnim tempem.
Mamy więc dwie opcje:
jeść, lub nie jeść :)
Tu z pomocą w motywacji przychodzi Wirtualny Start, gdzie przy zadeklarowanej aktywności minimum 20 minut możemy otrzymać medal w kształcie pączka - więcej szczegółów.
Takie święto jest tylko raz do roku, pamiętajcie więc przede wszystkim o tym, aby nie jeść pączków na noc i aby pójść dzisiaj na kije, wtedy na pewno nic strasznego się nie stanie.
Promowane Imprezy
-
Puszczykowo
22 maj
-
Jantar
30 maj
-
Bełchatów
19 cze
-
Żukowo
11 lip
-
Lędziechowo
17 lip
-
Węgorzyno
25 lip
-
Szczecin
7 sie
-
Kobylnica
14 sie
-
Lubasz
21 sie
-
Łebień
21 sie
-
Choczewo
22 sie
-
Barlinek
11 wrz
-
Rożnowice
25 wrz
-
Pobiedziska
16 paź
-
Pleszew
13 lis
-
Pasłęk
14 lis
-
Łeba
27 lis
-
Olandia
4 gru