Kasza jaglana - dobry wybór nie tylko na obiad
Kasza jaglana jest ostatnio jedną z najpopularniejszych kasz. W mojej kuchni gości ona już od kilku lat, ale po kilku niezbyt smakowitych próbach, zrezygnowałam z niej na jakiś czas. Wróciłam do niej zimą, kiedy to szalałam w kuchni ze zdrowymi słodyczami. Zdecydowanie bardziej lubię ją w wersji na słodko. Jedno jest pewne – naprawdę warto włączyć ją do swojego menu. Dlaczego?
ZALETY KASZY JAGLANEJ:
- jest lekkostrawna i odżywcza,
- jest zasadotwórcza – odkwasza organizm,
- zawiera witaminy z grupy B,
- zawiera krzemionkę, która rzadko występuje w innych produktach (m.in. wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zapobiega odwapnianiu kości, przyspiesza przemianę materii),
- jest bogata w antyoksydanty,
- obfituje w lecytynę, która sprzyja poprawie pamięci,
- ma właściwości ocieplające – wzmacnia wyziębiony i osłabiony organizm,
- nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom z nietolerancją glutenu i alergiami,
- skutecznie usuwa śluz z organizmu, co jest bardzo pomocne przy mokrym kaszlu i katarze,
- zalecana osobom z chorobami nowotworowymi, żołądka, trzustki, nerek i jelit.
JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ:
- pierwszym sposobem jest ugotowanie kaszy tradycyjnie w wodzie, tak jak innych kasz,
- drugim sposobem jest uprażenie kaszy przed gotowaniem, dzięki czemu nabiera właściwości rozgrzewających – wrzucamy ziarenka do suchego garnka i prażymy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką, do momentu kiedy nabiorą pięknego orzechowego aromatu. Następnie płuczemy kaszę odrobiną wrzątku i ponownie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu. Tak ugotowana nabiera mocnych właściwości osuszających i rozgrzewających organizm.
SPRÓBUJ CZEGOŚ NOWEGO!
MUS/BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ
RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ
BUDYŃ JAGLANY
Marta Gajek
twórczyni bloga www.pipilotka.pl, żona, lektor języka angielskiego, córka i siostra. Po długiej walce z nadwagą znalazłam sposób na zdrowe życie i tą drogą podążam. Przy okazji próbuję pociągnąć za sobą innych, stąd też pomysł na bloga i dzielenie się w nim przepisami, ćwiczeniami i wieloma inspiracjami.Promowane Imprezy
-
Puławy
20 kwi
-
Wilkowo
11 maj
-
Obliwice
25 maj
-
Krępa Kaszubska
8 cze
-
Obliwice
31 sie