Alternatywy dla krowiego mleka
Wszyscy kochamy kawę - jej smak i kolor - a jeśli kawa, to często z mlekiem. Podobnie jest z płatkami śniadaniowymi, niektórzy też nie wyobrażają sobie jedzenia ciasta drożdżowego bez szklanki wypełnionej mlekiem. Niestety, krowie mleko nie wszystkim służy, dlatego warto zrobić przegląd różnych rodzajów mleka roślinnego, które nie zawierają laktozy.
Mleko kokosowe
Jeśli jesteście miłośnikami kokosu, tak jak ja, to mleko będzie idealnym wyborem. Pozyskuje się je z wyciśniętego miąższu orzecha kokosu. Mleczko można kupić w sklepie, lub zrobić w domu z wiórków kokosowych lub świeżego orzecha. Idealne jest również do wypieków i zup.
Przepis:
• 2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych, świeżo otwartych),
• 2 szklanki wrzątku
• gaza
Wiórki miksujemy blenderem tak długo aż powstanie masełko kokosowe, dolewamy szklankę wrzątku, ponownie miksujemy i przeciskamy przez gazę. Pozostałe wytłoczki miksujemy ponownie z drugą szklanką wrzątku i powtarzamy czynność z gazą. Mleko gotowe! Pozostałe z wyciskania wiórki można dodać do owsianki lub użyć jako mąki do wypieków.
Mleko migdałowe
Jest niskokaloryczne, ma mniej węglowodanów niż mleko krowie i ma przepyszny orzechowy smak. Niestety, jest jednym z najdroższych mlek dostępnych na sklepowych półkach, dlatego warto robić je samodzielnie.
• 250g migdałów
• 2 l wody filtrowanej lub źródlanej
Migdały zalewamy wodą i odstawiwmy na noc, następnego dnia odcedzamy je na sitku, zalewamy wodą (tyle ile się zmieści w blenderze, czy misce) i miksujemy. Przelewamy wszystko na gęste sitko i odcedzamy (tu pomocny będzie tłuczek). Masę migdałową zalewamy resztką wody i powtarzamy czynność.
Mleko sojowe
Ma wysoką zawartość białka, jest bogate w potas oraz ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczów. Jednak soja jest jedną z najbardziej modyfikowanych roślin oraz zawiera hemaglutyninę, która powoduje zlepianie się krwinek. Dlatego to mleko nie powinno gościć zbyt często na naszym stole. Jeśli macie dobre źródło soi, warto zrobić takie mleko w domu. Przepis znajdziecie TUTAJ.
Mleko owsiane
Bogate w węgloowdany, minerały oraz witaminy B, E i D. Polecany szczególnie osobom z problemami z układem pokarmowym, zaburzeniami tolerancji glukozy i chorym na cukrzycę typu II. Jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu. Idealne do zup, budyniów, owsianek czy koktajli. Tak, jak mleko migdałowe, jest stosunkowo drogie, bo kosztuje około 10zł za litr, dlatego lepiej zrobić je w domu Przepis TUTAJ.
Mleko ryżowe
Poprawia trawienie, dodaje energii i poprawia wygląd skóry. Zawarty w mleku INOZYTOL pobudza regenerację komórek, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się. Najlepiej smakuje w deserach i koktajlach. Sposób przygotowania TUTAJ.
Robienie mleka w domu to wielka frajda, a smak przygotowanych potraw na ich bazie może Was pozytywnie zaskoczyć. Dlatego warto poświęcić czasem kilka chwil na ich przygotowanie. Ja, jak do tej pory, robiłam mleko kokosowe i było przepyszne. Teraz mam zamiar wypróbować resztę przepisów.
Marta Gajek
twórczyni bloga www.pipilotka.pl, żona, lektor języka angielskiego, córka i siostra. Po długiej walce z nadwagą znalazłam sposób na zdrowe życie i tą drogą podążam. Przy okazji próbuję pociągnąć za sobą innych, stąd też pomysł na bloga i dzielenie się w nim przepisami, ćwiczeniami i wieloma inspiracjami.Promowane Imprezy
-
Puławy
20 kwi
-
Wilkowo
11 maj
-
Obliwice
25 maj
-
Krępa Kaszubska
8 cze
-
Obliwice
31 sie