» Forum » Extra » NORDIC PLOTING » Książki o tematyce Nordic walking

grudzień 19, 2011 21:39
_dsc4226

Piotr Popławski

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 29, 2010

Aktywność:
20 postów
13 komentarzy

Jaką książkę polecacie w której można wyszukać ciekawe informacje na temat Nordic Walking/treningu/odżywiania/itp.?
Ja rekomenduję książkę: "Biegiem przez życie" J. Skarżyńskiego. Mimo, że nie jest to bezpośrednia lektura na temat NW ale można w niej znaleźć wiele ciekawostek na temat metod treningowych, odżywiania, suplementacji.

grudzień 20, 2011 22:23
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Polskie książki które znam to
- Przewodnik Noridc Walking Piotra Wróblewskiego, oraz
- książka Państwa Figurskich Nordic Walking dla Ciebie.
Z racji, że w Polsce o NW tak naprawdę możemy mówić od 2004 (kiedy to odbyło się pierwsze szkolenie instruktorskie) to moim zdaniem są to dobre propozycje dla osób rozpoczynających swoją przygodę z NW.
Więc na publikację skierowane do instruktorów (jak Ty Piotrek) trzeba chyba jeszcze trochę poczekać. Puki co możemy się posiłkować lekturami z innych dziedzin sportu.

grudzień 21, 2011 00:55
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Obie pozycje wymienione przez Krzysztofa godne polecenia. I uważam, że można by je uznać za lekturę obowiązkową także dla instruktorów. Zwłaszcza, że dla bardzo wielu instruktorów - kurs instruktorski jest pierwszym momentem, w którym mają kije w rękach, więc ich wiedza teoretyczna o NW jest jeszcze bardzo znikoma nawet po kursie :) Ujęcie tematu przez Państwa Figurskich jest bardziej nastawione na przeciętnego Nordic walkera, coś bardziej dla początkujących. Pozycja sprzed paru, lat ale to klasyka, myślę więc, że warto by ją przeczytali także początkujący instruktorzy. Książka Pana Wróblewskiego to pozycja nowsza zawierająca także ilustrowane zdjęciami bardzo bogate zestawy ćwiczeń oraz dość dogłębną analizę techniki chodzenia z kijami. A więc jest to już wartość dla instruktorów niepodważalna bo pozwalająca łatwiej wyłapać błędy popełniane przez szkolonych maszerów. Autorów obu książek miałem okazję poznać :) w Barlinku w 2010 r.

grudzień 21, 2011 08:24
Img_141

Janusz

Moja galeria

Na portalu od:
wrzesień 29, 2011

Aktywność:
31 postów
4 komentarzy

Witam.Ja przeczytałem NW całoroczny trening Rossi Mittermaier i Ch.Neureuther,co sądzicie o tej pozycji.W/w książek nie znam,na pewno przestiudiuję.

grudzień 30, 2011 01:33
Img_4672a

roman

Moja galeria

Na portalu od:
grudzień 01, 2010

Aktywność:
15 postów
87 komentarzy

Jako, że co nieco się orientuje w tej materii to pozwolę sobie zabrać również głos:)

Kolega Piotr rekomenduje książkę dla biegaczy uzasadniając to zbliżoną formą treningu i odżywiania. Idąc tym tropem to oprócz tej jednej bez mrugnięcia okiem powinniśmy wymienić te, które ukazały się na rynku polskim w ostatnich 2 latach a w których również znajdziemy te zagadnienia, jak chociażby:
- Jack Daniels - Bieganie metoda Danielsa,
- Richard L. Brown, Joe Henderson - Bieganie dla początkujących,
- Richard Benyo - Biegać mądrze,
- Joe Fiel - Trening z pulsometrem,
- Jeff Galloway - Bieganie metodą Gallowaya,
- Christof Baur, Bernd Thurner - Biegi długodystansowe. Przygotowanie, trening, strategia
czy też
- Joe Friel - Triatlon - biblia treningu (istotnym elementem jest tutaj bieganie:))
A może należałoby tutaj cytować literaturę typową dla narciarstwa biegowego? Wszak było nie było ale akurat te formy aktywności są niemal jak bliźniaki syjamskie ;)
Moja opinia jest taka, aby literaturę dla biegaczy zostawić biegaczom a literaturę do narciarstwa biegowego narciarzom.

Nordic walking jest na tyle poważną formą aktywności ruchowej i już z doświadczeniami naukowymi, że dorobił się własnej literatury. Nie będę tu wspominał o artykułach w czasopismach polskich czy zagranicznych, których w moim przekonaniu już ukazało się z kilkaset. Ponad setkę z nich osobiście przeglądałem.
Na rynku wydawnictw książkowych dotyczących nordic walking ukazuje się wiele pozycji i trzeba sobie powiedzieć wprost, pozycji całkiem wartościowych. Tylko pojedyncze książki mogą wzbudzać drobne kontrowersje (przede wszystkim merytoryczne), ale wszystkie one mają jeden walor a mianowicie WŁAŚCIWIE PROMUJĄ NORDIC WALKING. A o to przede wszystkim chodzi.

Na rynku polskim ukazały się pozycje rodzimych autorów jak i tłumaczenia, zarówno z niemieckiego jak i angielskiego.
Od czasu kiedy zajmuję się nordikiem, czyli od początku 2007 roku, ukazało się kilka pozycji (być może coś niechcący przeoczyłem), które sukcesywnie nabywałem i wzbogacały moją wiedzę nt. nordic walking. Chronologicznie rzecz ujmując wyglądało to tak:

- Ulrich Pramann, Bernd Schaufle: Nordic Walking. Program treningowy dla seniorów. Oficyna Wydawnicza "Interspar", Warszawa 2007
Osobiście mam niezwykły sentyment do tej książeczki, gdyż dowiedziałem się z niej, że seniorami są osoby po 40-tce. Lekko mnie wówczas zamurowało, ale po zażywaniu soli trzeźwiących przez kilka dni odzyskałem względną stabilność emocjonalną ;) Poza tym na początek jest przydatna. Opisano tam technikę, ćwiczenia, treningi i odżywianie się.

- Brigitte Adrian-Rokni, Timo Wahl: Marsz oddechowy. Wyd. KDC.pl, Warszawa 2008
Wyraźnie jest tam zarysowany aspekt zdrowotny związany z marszami, w tym nordic walking.

- Tim "T-Bone" Arem: Nordic Walking - ruszaj swoje ciało. Laurentym, Warszawa 2008
Jest to synteza nordic walking na 90 stronach.

- Zygmunt Skibiński: Marsze z kijkami. Wyd. Skibiński, Łódź 2008
Przede wszystkim koncentruje się na trekkingu, ale jest tam wiele rzeczy przydatnych nordic walkerom. Omówiono w niej jak ubierać się w teren w różnych warunkach pogodowych i terenowych, jak dobierać obuwie, gdzie chodzić, co zabierać ze sobą w teren, no i jak się relaksować po marszu.

- Małgorzata i Tadeusz Figurscy: Nordic Walking dla ciebie. Oficyna Wydawnicza "Interspar", Warszawa 2008
Jest to pierwsza pozycja "rodzimej produkcji". W sposób przejrzysty omówiono podstawy nordikowania od doboru sprzętu poprzez naukę techniki, prowadzenie treningu, wybór trasy czy omówienie walorów jakie niesie uprawianie nordic walking.

- Eva Wosko-Conrads: Nordic Walking - to proste. Wyd. SBM, Warszawa 2009
Na 80 stronach przystępnie omówiono to co jest najistotniejsze do uprawiania nordika.

- Boris Burger: Nordic Walking. Sposób na zdrowie i kondycję. Wyd. KDC.pl, Warszawa 2010
Połowę ze 110 stron objętości książki stanowi opis treningu - warianty i programy treningowe.

- Piotr Wróblewski: Poradnik Nordic walking. Wyd. Pascal, Bielsko-Biała 2010
Kluczowa pozycja na polskim rynku literatury dotyczącej nordika. Sposób omówienia i prezentacji wszystkiego co dotyczy uprawiania nordic walking (podstawy fizjologii wysiłku, dobór sprzętu, rozgrzewka przed treningiem, trening marszowy, trening gibkościowy, trening siłowy) poraża wprost czytelnika tak, że praktycznie czytamy ją całą od razu, od początku do końca. Niezwykłym jej walorem jest bogata szata graficzna pokazująca ćwiczenia w plenerze demonstrowane przez autora.

- Rosi Mittermaier, Christian Neureuther: Nordic Walking - całoroczny trening. Wyd. RM, Warszawa 2010
Bardzo wartościowa pozycja, szczególnie dla tych co myślą o treningu sportowym. Autorka, Rosi Mittermaier, jest dwukrotną mistrzynią olimpijską w 1976 roku w Innsbrucku w zjeździe i slalomie oraz v-ce mistrzynią olimpijską w gigancie. Z kolei Christian Neureuther, mąż Rosi, dwa razy był drugi w klasyfikacji generalnie Pucharu Świata w slalomie w sezonie 1972/73 i 1973/74. Mając przygotowanie sportowe w takiej konwencji napisali tę książkę. Ja w zasadzie zauważyłem tam 3 tematy, które zostały poruszone, tj. fizjologia wysiłku, przygotowanie do treningu (ćwiczenia) i trening w różnych jego odmianach.

To jest większość pozycji, która zaszczyciła rynek polski. Przy tej okazji trzeba wspomnieć również o literaturze obcojęzycznej, która jest do zdobycia bez najmniejszych problemów a warta jest poznania. Oto kilka z nich:

- Malin Svensson: Nordic walking. Wyd. Human Kinetics, 2009.
Ponad 200 stron opisów ćwiczeń, techniki, treningu i tras gdzie można uprawiać nordic walking.

- Claire Walter: Nordic walking - the complete guide to health, fitness, and fun. Wyd. Hathereigh, 2009
Oprócz typowych informacji dotyczących techniki i ćwiczeń opisuje również firmy produkujące kije do nordic walking oraz firmy produkujące obuwie sportowe, które są przydatne do uprawiania nordic walking. Jedyny minus to taki, że jest wydana na kiepskim papierze z niewielką ilością czarno-białych zdjęć.

- Klaus Schwanbeck: The ultimate Nordic Pole Walking book. Wyd. Meyer & Meyer Sport. 2009
Perfekcyjnie edytorsko wydana książka, która niezwykle przystępnie opisuje zagadnienia techniczne uprawiania nordic walking, ale również aspekty zdrowotne związane z aktywnością fizyczną i właściwym odżywianiem się.

- Suzanne Nottingham, Alexandra Jurasie: Nordic Walking for Total Fitness. Wyd. Human Kinetics, 2010
Na 2/3 objętości z 200 stron koncentruje się na zagadnieniach treningowych skierowanych do zaawansowanych nordic walkerów. Świetna pozycja :)

W zasadzie temat literatury nordikowej jest tak szeroki, że nie sposób jest go zawrzeć w jednym komentarzu. A na pewno nie sposób jest polecić jakąś jedną konkretną uniwersalną pozycję, gdyż takiej nie ma. Myślę, że co jakiś czas temat będzie wracał i nasze dalsze doświadczenia literaturowe będziemy opisywali w tym wątku:)

grudzień 30, 2011 17:21
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Powiedziałbym, że to co napisał Roman nadaje się na osobny artykuł. Inaczej umknie uwadze wielu Nordic walkerom. Ja w każdym razie kopiuję sobie treść do kompa.

styczeń 02, 2012 17:10
Img_141

Janusz

Moja galeria

Na portalu od:
wrzesień 29, 2011

Aktywność:
31 postów
4 komentarzy

Gratuluję Romanowi znajomości tematu i wiedzy.Ja też to kopiuję.Przynajmniej mam już dwie pozycje(Przewodnik P.Wróblewskiego i R.Mittermaier,Ch.Neureuther).

luty 01, 2012 23:51
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Na pewno ciekawą propozycją jest "Nordic Walking, Rekreacja, rehabilitacja i zdrowie" autorstwa: Piotra Kocura, Małgorzaty Wilk, Piotra Dylewicza. Recenzja niebawem na naszej stronie.

luty 05, 2012 19:14
Gamed logo(2)

GrażynaGadula

Moja galeria

Na portalu od:
wrzesień 28, 2011

Aktywność:
1 postów
5 komentarzy

Mam tę pozycję, którą poleca Naczelny,warto ją mieć.Właśnie kończę jej" studiowanie." Dla osób związanych ze zdrowiem to super pozycja!!! Na co dzień zajmuję się zdrowiem moich pacjentów ( teraz w przychodniach w ogóle się nie mówi na temat promocji zdrowia-pamiętam jeszcze nie tak dawno głosiłam pogadanki na poczekalni dla pacjentów, obecnie przychodnie przemieniły się w przedsiębiorstwa,które zarabiają kasę) Jest to smutne ale prawdziwe.Poza pracą zajmuję się NW i swoją społeczność chcę przekonać,że najtańszym lekiem jest RUCH i to na świeżym powietrzu!!! Mam już swoich zwolenników,ale bardzo ciężko zmieniać nawyki.Koniecznie muszę zdobyć pozycje o których piszecie

luty 05, 2012 19:39
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Grażyna przypomniała mi tekst pewnego biegacza, który po iluś latach wrócił do biegania.
Znajomy pyta: Dlaczego znowu zaczęłeś biegać?
Biegacz: Dla kasy.
Znajomy: Dla kasy?
Biegacz: Dzięki dobrej kondycji zaoszczędzę na lekarstwach.

luty 13, 2012 09:15
763422_full

marbej

Moja galeria

Na portalu od:
wrzesień 20, 2011

Aktywność:
36 postów
2 komentarzy

hehe świetna anegdota naczelny :) Co prawda to prawda, każda dziedzina sportu, w tym jak najbardziej NW, przyczynia się do zaoszczędzenie nie małej ilości pieniędzy :D

--
Pozdrawiam,
Marcin

luty 29, 2012 19:25
Img_141

Janusz

Moja galeria

Na portalu od:
wrzesień 29, 2011

Aktywność:
31 postów
4 komentarzy

Święta racja,sprawdziłem na sobie.Po kilku latach wróciłem do sportu-rekreacji: NW,rower,pływanie...i już widać duże oszczędności.Jest to ważne ale ,najważniejsze jest to że ciśnienie wraca do normy,zapomniałem o bólu pleców,karku,jest lepsza kondycja i samopoczucie.
Pozdrawiam - Janusz

© Oskar (Gotar) Szrajer 2010