» Forum » PORTAL » Portal chodzezkijami.pl » Zmiany na portalu

listopad 25, 2011 23:30
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

No muszę przyznać, że nowy zarys forum jaki się wyłania bardzo mi się podoba, a wam?

listopad 26, 2011 20:32
Sdc10406

danona

Moja galeria

Na portalu od:
kwiecień 18, 2011

Aktywność:
18 postów
64 komentarzy

Ciekawe,ciekawe.Czekamy na więcej.

I przy okazji mogę sie dowiedzieć,jaka jest moja aktywność na forum.Noooo,kiepska,kiepska :D

ostatnio modyfikowano: listopad 26, 2011 20:34

listopad 28, 2011 00:22
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

I są już kolejne zmiany :)

listopad 28, 2011 22:52
20110502846

Akashi

Moja galeria

Na portalu od:
maj 02, 2011

Aktywność:
17 postów
26 komentarzy

Zmiany bardzo pozytywne, tak trzymać! Fajny ten licznik postów, może by tak jeszcze komentarze i prywatne wiadomości pozliczać?

grudzień 02, 2011 23:28
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Tak, i jakieś uporządkowanie tematów widać. Dobry kierunek. Też popieram wniosek Akashiego odnośnie licznika komentarzy-wypowiedzi na portalu. Co do prywatnych wiadomości to niekoniecznie. Ale ogólnie wygląda to już dobrze.

grudzień 03, 2011 02:39
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Na pewno będzie zrobiony dodatkowo podgląd na pojawiające się komentarze w artykułach i newsach.
Oraz wykaz ostatnich komentarzy w kalendarium.

Czyli rozumiem, że chcielibyście by licznik też je zliczał? P.S. Wiadomości osobiste również uważam, że to powinno zostać w 100% prywatne (nawet jeżeli chodzi o ich liczbę ;)

grudzień 03, 2011 09:30
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Tak, ilość wypowiedzi na portalu też jest miarą naszej aktywności. Można powiedzieć, że to takie drugie forum, gdzie na bieżąco komentujemy wydarzenia czy artykuły.

grudzień 03, 2011 14:04
Baner new1

admin

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
31 postów
93 komentarzy

:D ale się cieszę, nie powiem kto naciskał na zmiany forum ;) :)

grudzień 04, 2011 01:03
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Także pod licznikiem wypowiedzi na forum pojawił się licznik komentarzy.

Dodatkowo można edytować swoje wypowiedzi (gdy się ktoś pomyli), automatycznie zostanie wygenerowany napis, że wypowiedź została zmodyfikowana.

Teraz walczymy z galerią :)

grudzień 04, 2011 02:35
Img_4672a

roman

Moja galeria

Na portalu od:
grudzień 01, 2010

Aktywność:
15 postów
87 komentarzy

Gratuluję!!! Zmiany idą w niezłym kierunku :)

grudzień 04, 2011 02:49
Img_4672a

roman

Moja galeria

Na portalu od:
grudzień 01, 2010

Aktywność:
15 postów
87 komentarzy

Macieju. Rzeczywiście, być może ilość wypowiedzi na portalu może być miarą naszej aktywności. Obawiam się jednak, że o wartości wypowiedzi decyduje nie ich ilość, ale jakość. Wobec tego sam fakt napisania czegoś co nie ma żadnej wartości (a takie głosy tutaj też można znaleźć) wcale nie jest miarą aktywności na portalu. Co tu dużo gadać, ale tak jest niemal wszędzie ;) Jak to powiedział kiedyś jeden mądrala? Nie jest sztuką gadać. Sztuką jest gadać na temat. Nieprawdaż? :)

grudzień 04, 2011 09:35
Sdc10406

danona

Moja galeria

Na portalu od:
kwiecień 18, 2011

Aktywność:
18 postów
64 komentarzy

Ale nie bedziemy organizować zawodów w ilości napisanych postów czy komentarzy do nich,prawda?
Niech każdy pisze sobie ile chce i co chce.Byle, jak napisał Roman, na temat i mądrze.

grudzień 04, 2011 14:15
Nowe_moje_legitka

gotar

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 13, 2010

Aktywność:
33 postów
9 komentarzy

Zawsze można dać +- guzik koło wypowiedzi, by mozna było ocenić czy wypowiedź nam się podoba czy nie. No ale chyba nie tędy droga. W sumie nasz ,,admin'' od forum na pewno coś wymyśli. W sumie w kolejce czeka jeszcze kilka usprawnień do forum.

grudzień 04, 2011 14:15
Baner new1

admin

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
31 postów
93 komentarzy

Zgadzam się :)

w takim przypadku, potrzebna byłaby możliwość, banowania, np. za wulgarność (np. przez tydzień nie można nic pisać), albo stałe usunięcie - za jakieś mega przegięcie, możliwość wysłania "uwaga, jeśli dalej będziesz tak postępował, zostaniesz zablokowany, lub na stałe usunięty z forum", zwrócenie uwagi, za pisanie nie na temat itp. itd. - wiadomo, w tym przypadku przydałby się regulamin - wszystko oczywiście w miarę rozwoju forum

ps. trzeba się chronić przed tzw. trolami :)
ps 2 podobaja mi się nowe zmiany na forum :)

ostatnio modyfikowano: grudzień 04, 2011 14:27

grudzień 04, 2011 18:51
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Romku oczywiście wartość wypowiedzi może być różna. Ba zdarzają się też wypowiedzi typu - cytuję " :) ". Ale takim wypowiedziom też nie zawsze ujmowałbym wartości. W każdym razie też są pewnie liczone :))) Na forum którego jestem moderatorem często na post powitalny w temacie "poznajmy się" nowego forumowicza, duża część starych bywalców odpowiadała po kolei "witamy Cię" i jest to oczywiście przejaw grzeczności i pewnie jakieś pokrzepienie dla nowego i ma to jakąś wartość, ale też jest to nabijanie ilości postów. Bo jeśli ktoś ma np. 50 postów z czego 30 typu ":)" lub "witam Cię" no to jest to .... :))))))))))))))

grudzień 04, 2011 19:55
Nowe_moje_legitka

gotar

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 13, 2010

Aktywność:
33 postów
9 komentarzy

Nowa funkcja, usuwanie prywatnych wiadomości.

grudzień 05, 2011 01:18
Img_4672a

roman

Moja galeria

Na portalu od:
grudzień 01, 2010

Aktywność:
15 postów
87 komentarzy

Macieju. Cytowany przez Ciebie wysoce komunikatywny tekst " :) " , obawiam się, że wyrażający głęboką myśl autora, może dowodzić prawdopodobnie tylko temu, że ów autor jeszcze nie poznał całego alfabetu ;)

grudzień 14, 2011 14:21
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Koniecznie trzeba zmienić sposób dodawania znajomych. Nie może być tak że ktoś bez mojej zgody dodaje mnie do "galerii swoich znajomych". Wiecie kto to jest wisdomfirmm ? Wasz znajomy, bez imienia, nazwiska i zdjęcia. Sprawdźcie czy już Was dodał . I żeby było jasne, nie możemy z jego znajomych siebie usunąć.

grudzień 14, 2011 15:13
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Zostanie to zmienione. Użytkownik o którym piszesz to nie osoba tylko robot. Sposób dodawania znajomych zostanie zmieniony. Sami znajomi u nas działają trochę inaczej niż wszędzie. Jak ty zaznaczysz, że kogoś znasz to dajesz tej osobie prawa do np. komentowania Twojego bloga, nie na odwrót. Więc poza tym, że osoba zaznaczy, że Ciebie zna to nic z tego nie wynika.
Ciężko mi teraz stwierdzić po co ktoś zapuszczał takie roboty na nasz portal ? (jakaś osoba musi im pomagać przy odczytywaniu haseł przy zakładaniu kont). Z naszej strony macie zapewnienie, że na bieżąco blokujemy te konta i będziemy robić wszystko by do takich sytuacji nie dochodziło.

grudzień 14, 2011 15:48
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

"Więc poza tym, że osoba zaznaczy, że Ciebie zna to nic z tego nie wynika."
Wydaje mi się jednak, że coś z tego wynika. Ktoś inny dostając zaproszenie od tego robota wchodzi na jego profil i co widzi ? Że ten "robot" zna wszystkich naszych znajomych a także wiele osób ogólnie znanych w nordikowym światku. To może go zwieść na drogę do wzajemnej znajomości z robotem. A przecież niekoniecznie musi się od razu domyślić że to robot. Na portalu jest przecież wielu Anonimów. Oczywiście większość trzeźwo myślących zastanowi się czy faktycznie zna tego bezimiennego, ale ktoś może niejako automatycznie kliknąć że go zna i "wirus znajomości" się rozprzestrzenia. Wydaje mi się, że akceptacja znajomości winna być wprowadzona na takich zasadach jak w innych portalach. Tak jak jest teraz, że każdy może mnie dodać do znajomych, także ktoś kogo nie znam ani osobiście ani z netu nie powinno mieć miejsca. Taki ktoś może zamieszczać różne wypowiedzi także takie które nijak nie przystają do mnie ani moich znajomych, także kompletnie bzdurnych czy obrażających kogoś. A ja widniejąc wśród osób, które ta osoba "zna" niejako firmuję jego wypowiedzi. Myślę, że to też jest ochroną mojej prywatności, że nikt bez mojej zgody nie może podawać się za mojego znajomego i na swoim profilu używać mojego wizerunku. Myślę, że wielu użytkowników portalu nie wie o tym, że na obecnych zasadach widnienie kogoś wśród czyichś znajomych nic nie oznacza.

grudzień 14, 2011 16:41
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Maćku. Zmiany zostaną wprowadzone. Także dziękujemy Tobie za bardzo szczegółowe opisanie sprawy.

grudzień 14, 2011 19:00
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Nie wątpiłem w to ani przez chwilę. Właściwie ten problem zauważyłem już dawno, no ale wcześniej nie byłem "znajomym" żadnego robota i w każdym przypadku odwzajemniałem znajomość. Dopiero ten ostatni przypadek mnie zbulwersował :)

grudzień 14, 2011 22:51
F6511aa976

Olika

Moja galeria

Na portalu od:
czerwiec 06, 2011

Aktywność:
3 postów
2 komentarzy

Według mnie, powinna pojawić się możliwość usuwania komentarzy ;)

grudzień 14, 2011 22:52
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Ja mam taką możliwość i z niej korzystam ;)

grudzień 16, 2011 10:33
Iwonicz1

Marek100

Moja galeria

Na portalu od:
czerwiec 01, 2011

Aktywność:
1 postów
20 komentarzy

Myślę że wiele pracy wkładacie aby tak pięknie to wyglądało i było funkcjonalne także dla Was wielkie brawa.

Wiem że co usuwania komentarzy powinien sobie decydować admin ale czy nie warto dodać funkcji
edycji własnego istniejącego już komentarza jakby ktoś chciał coś dodać lub ująć z poprzedniej wypowiedzi.

grudzień 16, 2011 13:54
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Co do edycji to jestem jednak na nie. Bo jak na mój komentarz ktoś odpowie odnosząc się do mojej wypowiedzi, to gdy ja później edytuję mój komentarz, to dyskusja może wyjść bez sensu, a ten co po mnie komentował może wyjść na kogoś kto nie umie czytać. Także edycja może być jedynie do momentu ukazania się kolejnego komentarza. Zawsze też przecież możemy w kolejnym komentarzu sprostować naszą poprzednią wypowiedź.

grudzień 16, 2011 18:47
20110502846

Akashi

Moja galeria

Na portalu od:
maj 02, 2011

Aktywność:
17 postów
26 komentarzy

No ten co po nas pisze też może swoją wypowiedź sprostować, a edycja może się przydać. Dobry pomysł z tym, żeby edycja była aktywna do czasu ukazania się kolejnego komentarza, ale dodał bym, że nie krócej niż np 5 minut, żeby zdążyć poprawić. A najlepiej to piszmy uważnie i nie będzie trzeba poprawiać.
Proponuję, żeby w "ostatnio na forum" nie powtarzały się tematy. Teraz mamy tam pięć ostatnich komentarzy i może się zdarzyć że wszystkie będą z jednego tematu, a tak mielibyśmy pięć ostatnio aktywnych tematów. Myślę, że może to być inspirujące i zwiększyć aktywność forumowiczów.

grudzień 16, 2011 19:50
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Coś mi się wydaje że dyskusja na temat edycji komentarzy już kiedyś była :)
Akashi oczywiście, że ten co po nas też mógłby wówczas swoją wypowiedź sprostować, tylko co, jak po nim wypowiedziało się jeszcze z 10 osób. Może się zdarzyć że zanim one edytują swoje wypowiedzi ja jeszcze raz edytuję swoją i zabawa zacznie się od początku :)
Tak więc moim zdaniem tylko do następnego komentarza ... i oczywiście te minimum 5 minut może być jak najbardziej. Bo ktoś może dać po nas komentarz " :)" i wówczas nas zblokuje z edycją :)
Co do "ostatnio na forum", to pamiętam, że rozmawiałem już o tym z Krzyśkiem w Gdańsku podczas Pucharu Polski i był jedna z kluczowych zmian wymienianych wówczas przez Krzyśka i przeze mnie (chyba obaj równocześnie potrzebę tej zmiany zauważyliśmy). Ale może nie wszystko od razu udało się zrobić.

grudzień 16, 2011 19:54
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

Jeżeli chodzi o edycję.
To Maciek, też był za możliwością edycji :) Teraz używa mojego argumentu i słusznie. Nasze stanowisko: na forum już mamy możliwość edytowania swoich wypowiedzi, wówczas pojawia się napis jak w moim komentarzy, że wpis został modyfikowany. Zawsze to jest jakieś rozwiązanie. Niebawem pojawi się to również w komentarzach. Jeśli chodzi o osoby, które będą diametralnie zmieniać swoje wypowiedzi to szybko ich chyba wyłapiemy ;) A jak nie to zrobimy funkcję "sprawdź komentarz przed modyfikacją" ;)

Lista ostatnich tematów na stronie głównej - Oskar ma to na liście. Więc pewnie niebawem wprowadzona zostanie zmiana i będziemy widzieć pięć ostatnich tematów (które się nie powtarzają).

A ostatnią wypowiedź chcielibyście mieć na górze czy na dole jak jest teraz??

Edytuję i dodaję: Maciek pamięta, że temat edycji już był :D

ostatnio modyfikowano: grudzień 16, 2011 19:55

grudzień 16, 2011 21:25
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

że był, pamiętam, natomiast nie pamiętam przy jakiej okazji :) Nie pamiętam natomiast bym był za całkowitą zgodą na edycję, czyżby poprzednia dyskusja była tak owocna bym przyjął argumenty Krzyśka za swoje i z nimi teraz się całkowicie utożsamiał. Jeśli tak to jest to dowód na pozytywną rolę takich dyskusji.

Edytuję i dodaję :)
dlaczego mogę edytować starsze wypowiedzi niż ta tutaj ? Mogę teraz zmanipulować całą dyskusję i opowiedzieć się w poprzednich wypowiedziach albo całkowicie za albo całkowicie przeciw i wyjdzie z całej dyskusji bełkot.

ostatnio modyfikowano: grudzień 16, 2011 21:30

grudzień 16, 2011 21:37
Nowe_moje_legitka

gotar

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 13, 2010

Aktywność:
33 postów
9 komentarzy

Złotego środka chyba nie ma, zawsze będą minusy i plusy.

Jak dla mnie edycja może się przydać, ale tak ja kteraz macie info o tym kiedy taka zmiana była dokonana. Wtedy dość łatwo zauważyć czy ktoś nie zmienia swojej wypowiedzi po naszym poście. Chyba lepszego rozwiązania nie ma.

grudzień 16, 2011 22:18
Nowe_moje_legitka

gotar

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 13, 2010

Aktywność:
33 postów
9 komentarzy

Proście a będzie wam dane ;]

Macie w panelu bocznym ostatnie 5 tematów, niestety jestem strasznie zawalony robotą, więc trzeba mnie naciskać.

grudzień 16, 2011 23:09
3

naczelny

Mój blog

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 14, 2010

Aktywność:
161 postów
308 komentarzy

No i super. Ja jestem strasznie "zajarany" obrazem strony po wprowadzeniu wszystkich zmian. Cieszy mnie też fakt, że to o czym pisał Akashi (i nie tylko) było uwzględnione w naszych przemyśleniach.

grudzień 17, 2011 21:46
20110502846

Akashi

Moja galeria

Na portalu od:
maj 02, 2011

Aktywność:
17 postów
26 komentarzy

No super, widzę że zmiany zachodzą bardzo szybko. Mówisz(piszesz:)) i masz:). A co sądzicie o tym, żeby w zdjęciach użytkowników(tych trzech po lewej) wyświetlać po jednym zdjęciu od jednego użytkownika? Żeby tak szybko nie znikały nasze zdjęcia, gdy ktoś doda nowe. Co do nowej wypowiedzi to z grubsza obojętne, ale chyba jestem za tym żeby była na górze, bo przy dłuższych dyskusjach jest trochę przewijania.

grudzień 18, 2011 00:09
Kopia _dsc7521

mk13

Moja galeria

Na portalu od:
sierpień 25, 2010

Aktywność:
128 postów
261 komentarzy

Co do nowej wypowiedzi to jestem za tradycyjnym układem tzn. za tym by była na dole. Bo jak by ktoś stale siedział przy kompie i co chwila miał nową wypowiedź to oczywiście lepiej mieć ją od razu na wierzchu czyli do góry. Ale przecież nikt nie siedzi stale przy kompie. I ktoś kto po dniu nie zaglądania zajrzy w taką dyskusję to chyba dziwnie mu się będzie czytać ją od dołu. Ale można by np. podzielić dany wątek na podstrony i po np. 10 (czy jakiejś innej ilości) wypowiedziach dyskusja przeskakiwała by do kolejnej podstrony. Przy wchodzeniu na daną dyskusję wątek otwierałby się na ostatniej czyli najświeższej podstronie. Ci co śledzą dyskusję na bieżąco mieliby mało przewijania, a ci co by mają zaległości przewinęli by sobie wątek wstecz do wcześniejszych podstron.

grudzień 18, 2011 08:14
20110502846

Akashi

Moja galeria

Na portalu od:
maj 02, 2011

Aktywność:
17 postów
26 komentarzy

Albo opcja wyboru jak kto chce-czy od góry, czy od dołu-indywidualnie, jako coś przypisanego do profilu. Albo opcja idź na koniec dyskusji, na górze, po prawej. Albo żeby po wejściu w temat automatycznie wyświetlały się wypowiedzi zamieszczone po ostatnim wylogowaniu się, czyli teoretycznie te których nie czytaliśmy.

© Oskar (Gotar) Szrajer 2010