Pięć posiłków dziennie - hit czy kit?
Od lat słyszymy, że zdrowa dieta powinna opierać się na pięciu posiłkach w ciągu dnia. I spośród wielu „złotych rad” powtarzanych przez wszystkich, właśnie tą powinniśmy sobie wziąć do serca. Nie ma nic lepszego dla naszego organizmu niż regularnie spożywane posiłki.
Zalety jedzenia 5 posiłków dziennie
System jedzenia pięciu posiłków dziennie praktycznie nie ma wad (no, może jedną – trzeba znaleźć czas na ich przygotowanie i zjedzenie, ale dla chcącego nic trudnego). Jedząc w ten sposób będziecie czuć się i wyglądać dobrze. Jakie są inne zalety takiej diety?
- Brak uczucia głodu – dzięki jedzeniu w odstępach 2-3 godzinnych, nigdy nie odczuwamy nieprzyjemnego, ssącego głodu, a wieczorem nie rzucamy się wygłodniali na jedzenie.
- Urozmaicone posiłki – dzięki temu, że jest ich aż 5, możemy zjeść wiele różnych rzeczy. I tak, w naszym menu nie zabraknie 5 porcji warzyw i owoców, zdrowych tłuszczów, produktów pełnoziarnistych, czy różnych źródeł białek.
- Lepsze trawienie – jedząc 5 małych posiłków zamiast 3 dużych, nasz organizm lepiej sobie radzi z ich trawieniem. Nie będziemy czuć się ociężali i ospali, znikną też problemy z wypróżnieniem.
- Nie tyjemy – dzięki temu, że dostarczamy organizmowi regularne dawki kalorii, nie ma on potrzeby magazynowania energii na „gorsze czasy”. Dodatkowo, krótkie przerwy między posiłkami niwelują napady wilczego głodu, często odpowiedzialne za tycie i efekt jojo.
Zasady jedzenia 5 posiłków dziennie
- 2-3 godzinne odstępy między posiłkami – np. o 8-9 jemy śniadanie, 11-12 lunch/drugie śniadanie, 14-15 obiad, 17-18 podwieczorek i o około 20 kolację.
- Małe, ale syte porcje – najbardziej obfite powinno być śniadanie, bo to pierwszy posiłek dnia, który ma dać nam kopa energetycznego. Najlepsze będą sycące dania, takie jak owsianka z owcami, jaglanka, naleśniki czy omlet. Takie dania mogą wydawać się bardzo zapychające, ale już po około 2-3 godzinach nasz organizm będzie gotowy na zjedzenie drugiego śniadania.To samo jest z innymi posiłkami. Duża ilość warzyw, czy owoców syci, ale nie dostarcza dużej ilości kalorii.
- Dużo warzyw, owoców – w każdym posiłku powinna znajdować się porcja warzyw lub owoców (najlepiej 3 porcje warzyw i 2 owoców na 5 posiłków). Porcją warzyw z pewnością nie możemy nazwać plasterka pomidora na kanapce (zwłaszcza w sezonie zimowym). Musi to być koktajl, sałatka, lub całe warzywo (pomidor, ogórek, marchewka).
- Grzeszki zaliczamy do posiłków – jeśli zdarzy nam się jakiś kulinarny grzeszek, należy wliczyć go w te 5 posiłków. Na przykład, kiedy jemy ciasto jest to nasz podwieczorek, a pizza zalicza się do kolacji, a nie jest traktowana jako dodatkowy posiłek.
Jedzenie pięciu posiłków dziennie to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią jeść, ale postanowiły schudnąć. Nie muszą one znosić uczucia ssącego głodu i mogą jadać urozmaicone posiłki nie martwiąc się o przyrost wagi.
Marta Gajek
twórczyni bloga www.pipilotka.pl, żona, lektor języka angielskiego, córka i siostra. Po długiej walce z nadwagą znalazłam sposób na zdrowe życie i tą drogą podążam. Przy okazji próbuję pociągnąć za sobą innych, stąd też pomysł na bloga i dzielenie się w nim przepisami, ćwiczeniami i wieloma inspiracjami.Promowane Imprezy
-
Puławy
20 kwi
-
Wilkowo
11 maj
-
Obliwice
25 maj
-
Krępa Kaszubska
8 cze
-
Obliwice
31 sie