Dlaczego warto jeść dynię?
Sezon na dynię w pełni i w wielu miejscach jest dostępna od ręki. Nawet większość supermarketów ma je w swojej ofercie. Oczywiście, lepiej jeśli mamy dostęp do takiej prosto z ogródka. Często przejeżdżając przez okoliczne wioski, można zauważyć oferty sprzedaży, więc warto się zatrzymać i zaopatrzyć się w naturalnie hodowaną dynię.
A naprawdę warto, ponieważ ma ona wiele zalet i można wyczarować z niej naprawdę pyszne dania.
DYNIA
jest lekkostrawna i bardzo rzadko wywołuje uczulenia,
jest niskokaloryczna (28-40 kcal w 100 g) oraz zawiera błonnik, który daje uczucie sytości na długo,
zawiera beta karoten, który przeciwdziała chorobom nowotworowym i układu krążenia,
odkwasza organizm,
usuwa wilgoć z organizmu,
spożywana regularnie przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi,
jest bogata witaminy C (1 szklanka ugotowanej dyni to aż 20% dziennego zapotrzebowania) i witamin z grupy B, głównie kwasu foliowego,
działa moczopędnie, żółciopędnie i zapobiega zaparciom,
pestki dyni zawierają potas, żelazo, magnez, fosfor, fitosterole (które działają przeciwmiażdżycowo) oraz kukurbitacynę (która działa przeciwpasożytniczo),
zawiera przeciwutleniacze,
jest niedroga.
DANIA Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ
Marta Gajek
twórczyni bloga www.pipilotka.pl, żona, lektor języka angielskiego, córka i siostra. Po długiej walce z nadwagą znalazłam sposób na zdrowe życie i tą drogą podążam. Przy okazji próbuję pociągnąć za sobą innych, stąd też pomysł na bloga i dzielenie się w nim przepisami, ćwiczeniami i wieloma inspiracjami.Promowane Imprezy
-
Puławy
20 kwi
-
Wilkowo
11 maj
-
Obliwice
25 maj
-
Krępa Kaszubska
8 cze
-
Obliwice
31 sie